martes, 20 de noviembre de 2012

Més que conflictiva...


Hola nois, ja torno a estar per aquí. En posts anteriors us vaig comentar que parlaria una mica de 3 bandes conflictives: els “Latin Kings”, els “Ñetas” i les “Mara”.
Ahir us vaig introduir en aquesta realitat fent-vos 5 cèntims sobre els punts d'unió o que comparteixen les dues primeres. Avui he trobat un article força interessant sobre les “Mara” i que m'agradaria compartir amb tots vosaltres. Aquí us deixo l'enllaç directe per a què pogueu consultar-ho, i a continuació passaré a fer una breu reflexió sobre el que he pogut extreure de la notícia:


Com bé afirma la sociolaga Laura Etcharren, les “Maras” són una banda sorgida a El Salvador que poc a poc ha anat guanyant territori per tot el món, fins i tot han arribat a Catalunya.
Diriem que a nivell de perillositat les “Maras” superen a gran distància als “Latin Kings” i als “Ñetas”, però com podem comprobar també trobem punts d'enllaç o d'unió entre aquestes.
Com a tota banda conflictiva els seus interessos o valors estan basats en la droga, la violència, les armes... però en aquest cas, en un grau extrem. Els membres d'aquesta banda també solen reunir-se a espais públics, un exemple es el pont de Matacavalls a Barcelona que sol estar regentat per aquests. Tanmateix podem observar com es dediquen a delimitar el seu territori mitjançant pintades amb les seves inicials o simbologies. 
Constitueixen una banda altament organitzada en la que també existeixen ritus d'iniciació o probes extremes per a poder formar part d'aquesta 
I aquí es quant m'agradaria que vosaltres aporteu la vostra opinió i obrim un breu debat .

En quant a l'arribada d'aquesta banda tant perillosa a Catalunya, Etcharren afirma que ho han pogut fer gràcies a les col·laboracions amb ETA. En aquest cas, també trobem com els integrants que formen aquestes bandes al nostre país és gent que anteriorment ja formaba part d'aquest col·lectiu al seu país i es varen veure obligats a marxar, a fugir de la seva nació i refugiar-se al nostre país.
Poc a poc han anat reintegrant les seves bandes aquí, per tant la principal qüestió que se'm passa pel cap és: Per què un cop han marxat del seu país i s'han instalat al nostre decideixen traslladar el que feien allà, aquí? Per què no tracten d'integrar-se amb els joves d'aquí i les seves costums? O és que nosaltres no els hi donem l'oportunitat d'integrar-se? S'està fent una bona tasca de integració amb els joves?

Arribats a aquest punt m'agradaria obrir debat i que tots féssim la nostra petita aportació!

Una abraçada, Aina!

5 comentarios:

  1. Hola! Com tu dius, crec que ens hauríem de plantejar què no funciona perquè aquestes bandes existeixin al nostre entorn. Si ells no s'integren, per què no posem nosaltres les eines per fer-ho? O per què no som conscients que el fet d'integrar-los a la societat ens beneficia a tots? Les bandes reflecteixen que passa alguna cosa que no controlem com a societat i cal començar a treballar en aquesta direcció. Potser fer un cop d'ull a la feina de taaants anys de l'educadora Nelsa Curbelo ens donaria algunes pistes interessants com per exemple: no esperar que s'integrin, sinó procurar recursos perquè puguin fer-ho, esbrinar per què s'organitzen en bandes... En definitiva, aproximar-nos-hi per actuar enlloc d'apartar-los més.

    Carla Torres Danés

    ResponderEliminar
  2. Hola Aineta! Després de les dues preguntes que has plantejat crec que és molt interessant obrir un altre debat. Realment aquests joves es poden integrar dins la societat? Saben com fer-ho? Jo crec i desde el meu punt de vista, que la societat actual tampoc ho posa fàcil. Tots aquests joves es senten més segur amb el seu grup d'iguals i no volen sortir d'aquest cercle, ja que saben que si surten hauràn d'afrontar la realitat.
    Especialment, jo crec que s'hauria de treballar més amb aquestes bandes. Recordo quan va venir a parlar sobre les bandes conflictives la senyora Nelsa Curbelo, i ens explicava que ells no es que siguin gent conflictiva, sinó que la societat els etiqueta i ells pensen que són així i que ja no hi ha més sortida i es defensen dels altres entre ells. Per això crec que seria molt important treballar amb aquests grups i donar-lis un cop de mà perque puguin descobrir la integració amb els altres no és un fet imposible. Si no que ho poden aconseguir.

    Magdalena Ramis Perelló

    ResponderEliminar



  3. El següent comentari el faré partint de les bandes en general i no només de les "Mara".

    Primer de tot voldria dir que en l'origen d'aquestes bandes a la nostra societat si ve per el trasllat del que feien allà a aquí tot i que considero, com bé he dit, que això es tracta dels orígens, ja que molts dels nois i noies que formen parts de les bandes no ho fan per els mateixos motius que ho fan allà. Molts cops es tracta de modes de l'entorn i de la percepció que hi ha d'aquestes dins del grup d'iguals. Molts nois entres per a aquests motius i sí és veritat que després, si ja no hi volen pertànyer a aquests grups s'hi troben amb molts inconvenients per "sortir".

    Pel que fa a la integració a la nostra societat, hem de tenir en compte que quan arriben, si son nens o adolescents, s'hi troben amb moltes dificultats, molts cops, per integrar-se amb nois i noies de les seves mateixes edats i busquen identificar-se amb algun grup, i els que ofereixen les bandes és el que busquen.

    ResponderEliminar
  4. Hola Aina;
    Las preguntas que planteas son difíciles de contestar ya que se abordan muchos temas a la vez. Estas “maras” son pequeñas imitaciones de modelos radicales sociales, que intentan estar ajenos a la normalidad, simplemente por el mero hecho de la diferenciación. Como aparece en el artículo que comentas, están relacionados con sectores tan difíciles de entender como el entorno de ETA. Da la impresión que por mucho empeño que pongamos en repartir una educación igualitaria, globalizadora, en donde quepan todas las ideologías, razas, religiones, etc., siempre existe un minúsculo grupo de personas que requieren su diferenciación realizando actos que les ensalza dentro de su grupo social.
    Los Mossos d’Escuadra ya llevan deteniendo jóvenes (especialmente menores de edad) durante este año (distrito de Nou Barris, http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20120222/54259110959/seis-detenidos-por-apunalar-a-un-menor-en-una-pelea-entre-latins-y-maras.html ). Sin embargo debemos actuar antes y poner medios para convencer y persuadir a estos grupos que estas actuaciones no llevan a nada positivo. Tendremos que actuar para entender el entorno, acercarnos con sigilo y poder actuar para cambiar los objetivos de estas personas. Aunque la tarea resulta compleja y muy arriesgada, el resultado que aportaremos a la sociedad será de un gran calado.
    Me parece fenomenal Aina que hayas sacado este tema: comprender la situación será el primer paso para poder pensar en como comenzar a actuar con las maras para cambiar su filosofía de vida.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Aina:

      Responent a les teves preguntes, penso que la Magdalena te tota la raó, la realitat on viuen aquestes bandes es una realitat paral•lela a la nostre i la manca de comprensió per part de la societat cap aquestes penso que es per falta d'informació i per el tipus de crítica que hi ha tant al carrer, com en els mitjans de comunicació, com en les nostres llars... respecte aquestes. A més a més, aquestes bandes, tal i com ja em comentat, viuen en una altre realitat i voler sortir-hi d'aquestes es molt difícil, ja que la pressió de la banda els pot, la mateixa societat els etiqueta i rebutja, per tant, penso que passen per un sobre esforç per poder arribar a sortir d'aquestes bandes, o no tant sortir, si no més acabar amb la filosofia agressiva d'aquestes i aconseguir una integració i una bona convivència entre les bandes i la resta de la societat. Penso que com en tot em de treballar conjuntament per a poder tirar endavant!!

      Gloria Masvidal.

      Eliminar