lunes, 19 de noviembre de 2012

A grans trets...


1. Quin sol ser l'origen de les bandes conflictives?

Les bandes conflictives neixen generalment de forma espontania, en gran mesura sol ser una derivació d'agrupacions que es formen entre joves, els quals tenen certes identificacions entre si (procedencia geogràfica, raça o idees polítiques, i es característic que el seu origen sigui en barris marginals de grans metropolis.

Podem dir que aquests grups de joves en origen es transformen en bandes quan desenvolupen determinades actituds antisocials que generen dos tipus de conflictes:

- En primer lloc es produeix una confrontació amb el veinat fruit del ja citat comportament antisocial i en la majoria dels casos delictius. Tan és així que obviament el veinat els rebutja i ells es tanquen cada cop més a l'exterior accentuant de manera exponencial les seves actituds i conductes delictives de cara a la societat que els envolten.

- Per altre banda, la seva conducta de rebel.lió vers el món que no forma part del seu grup de confiança produeix enfrontaments amb altres grups de joves que defensen postures diferents o que rivalitzen sobre el control d'un determinat territori.
Aquest enfrontament sol derivar en un odi incontrolable cap als components d'altres bandes, factor que els fa reafirmarse i reforçar el seu sentiment de fidelitat al grup al que pertànyen (veure com exemple la rivalitat existent entre els Ñetas i els Latin Kings)

Abans de seguir profunditzant en el món de les bandes conflictives m'agradaria que tinguéssim clar la distinció entre aquestes i les tribus urbanes, tenint aquestes últimes com a peculiaritat una determinada estetica i/o en certs casos afinitats musicals, resultant dons la confictivitat amb altres tribus infreqüent o si més no sense ser aquesta una de les seves motivacions colectives.


 2. Per què neixen les bandes conflictives?

La majoria de les bandes tal i com he comentat neixen en un context de marginalitat. Aquests grups estan sovint relacionats amb problemes d'adaptació i integració de determinades minories a la societat. L'immigració massiva, qüestions racials, juntament amb la inseguretat econòmica, l'atur i la manca d'expectatives són el brou de cultiu per al naixement d'aquestes bandes.

Les bandes usualment al néixer als barris amb més deteriorament socioeconòmic revelen una actitud agressiva cap a la societat en general, tendint a voler crear la seva pròpia societat amb les seves pròpies regles i normes totalment diferents de les que regeixen la resta de la societat. Dins aquests grups tancats, els joves poden jugar un paper i assolir un estatus determinat, que d'altre manera seria impossible d'assolir a la societat convencional.

3. Què és el que realment els hi crida l'atenció als joves a participar en aquestes bandes?

La probabilitat que adolescents i adults passin a formar part d'aquests grups depèn de factors individuals i factors relacionats amb l'entorn en què viu la persona.

Els factors individuals es relacionen amb determinades característiques psicològiques d'aquests joves, entre les quals podem destacar:

-Incapacitat per adaptar-se al món i la societat convencional.
-L'absència d'habilitats socials i intel • lectuals que impedeixen-los a millorar la societat.
-El desig de pertinença i identificació amb alguna cosa per acabar amb les seves frustracions i donar significat a les seves vides.

Els factors ambientals són fonamentals per a mesurar el risc de pertinença d'un jove a una banda conflictiva. 
Dit això, podem destacar diferents tipus de factors de risc segons la zona on es produeixen.

A. L'entorn familiar és el que més influeix en el condicionament de l'adolescent o jove, en aquest sentit considerem com a importants factors de risc:

-Desestructuració familiar i baixa supervisió parental.
-L'existència d'altres membres de la família que pertànyen a aquest grup.
-Familia amb tendencia a l'alcoholisme o addicció a drogues.
-Parents que han estat a la presó


B. L'entorn de l'escola o el grup d'amics. 

Una altra influència important en els adolescents i els joves és la del grup d'amics, com a factor de risc més important en aquest sentit podem destacar l'afinitat amb amics que manifestin actituds criminals. Pel que fa a l'entorn de l'escola, podem considerar com a factors de risc:

-Fracàs escolar.
-Indiferència pel que fa als estudis i la falta de realització d'aquestes expectatives.

C. L'entorn del barri on viuen aquests joves també és essencial per establir els factors de risc.

És molt més probable que els joves arribin a introduirse en aquest tipus de bandes quan viuen en barris pobres envoltat pel món de les drogues i per problemes de delinqüència, entorns en els quals les bandes conflictives es desenvolupen amb total fluidesa.




No hay comentarios:

Publicar un comentario